איך לבחור צמר לסריגה? המדריך
אז החלטת להתחיל ולסרוג, או לחלופין לשוב אל התחביב הישן והטוב, וכעת את מתלבטת האם לבחור צמר טבעי או סינתטי, דק או עבה, וכמה כדורי צמר לסריגה לרכוש עבור הפרויקט שלבשווקים ניתן למצוא כיום היצע כמעט אינסופי של סוגי צמר לסריגה, מה שיכול לעורר דילמה בקרב סורגות ותיקות ומתחילות גם יחד.
בהקשר זה, קיימת חשיבות גבוהה לאופן בחירת הצמר, שכן סוג החוט, עוביו ומרקמו משפיעים משמעותית הן על הטכניקה וקצב הסריגה, והן על התוצר הסופי שמתקבל. במהלך בחירת הצמר לפרויקט המתוכנן, מומלץ להתמקד על כמה קריטריונים, שאחד מהחשובים שבהם הוא סוג הצמר.
צמר טבעי, סינתטי ומה שביניהם
ניתן למנות שני סוגים עיקריים של צמר לסריגה: צמר טבעי וצמר סינתטי. בקטגוריית הצמר הטבעי כלולים צמר הכבשים, וכן קשמיר, אנגורה, מוהר וכדומה, בעוד שהצמר הסינתטי מיוצר מסיבי אקרילן. בתוך הטווח הזה, קיים מגוון רחב ורבגוני חוטים מעורבים, שמשולבים בהם צמר טבעי וסינתטי באחוזים משתנים, אם לצורך הוזלת עלויות ואו לשיפור התכונות של כל אחד מסוגי הצמר.
הצמר הטבעי ניחן בכושר בידוד גבוה ועמידות לאורך זמן, מה שהופך אותו לאידאלי עבור סריגת סוודרים, כובעים, כפפות, שכמיות, צעיפים ופריטי לבוש חורפיים נוספים. אחד מחסרונותיו של הצמר הטבעי נוגע למחירו הגבוה ביחס לצמר הסינתטי. חיסרון נוסף הוא הצורך לכבס את הסריגים באופן ידני, תוך הקפדה על ההוראות שעל התווית, כדי לשמר את צורתם המקורית.
עובי ומרקם החוט
הצמר האקרילי ניתן לכיבוס במכונה שומר על צבעו המקורי גם לאחר כביסות מרובות. כמו כן, הוא היפואלרגני ועלותו, כאמור, נמוכה יותר בהשוואה לצמר הטבעי. אחד מחסרונותיו המרכזיים נעוץ בנטייתו לפתח לאורך הזמן כדוריות בד מעל לסריג בעקבות הכיבוס. קיים כיום צמר אקרילי ייעודי המכונה "אנטי-פילינג" למניעת התפתחות התופעה. בהגיענו לבחור צמר לסריגה מסוג כלשהו, יש לתת את הדעת גם לעובי ומרקם החוט.
במידה ועובדים עם הוראות ודוגמאות סריגה, חשוב לוודא שעובי החוט אכן תואם לזה המופיע בהוראות עצמן, כדי להבטיח שמידותיו של התוצר תישמרנה. חוט עבה מתאים בעיקר לפרטי לבוש ואובייקטים חורפיים ומקרין נוכחות ויזואלית רבה, בעוד שחוט דק מקרין מראה אוורירי, מעודן וקליל יותר, ולפיכך אידאלי לסריגי קיץ.